Aan het laden... Even geduld...

Vertaling

Onze Nieuwsbrief


De eerste fiets

Alvorens een eerste kinderfiets met pedalen aan te kopen raden wij u aan om voor uw kind (vanaf een leeftijd van 2 jaar) een loopfiets op 2 wielen ter beschikking te stellen.

Zo ervaart het kind een eerste maal hoe het voelt om op 2 wielen te rijden en oefent het zijn of haar evenwichtig te houden. Ook stuurvaardigheid en motoriek worden hierdoor ontwikkeld.  

Vaak zien we dat kinderen die een loopfiets gehad hebben sneller kunnen fietsen.

Een goed passende fietshelm die de schokken van valpartijen opvangt is geen overbodige luxe tijdens de eerste fietservaringen. 

Eens het kind de loopfiets totaal onder controle heeft en enorm veel snelheid maakt zonder bijhorende ongelukken kan een overstap naar een model met trappers overwogen worden.

Koop een fiets met lage instap zodat ze eenvoudig op- en af kunnen stappen. Controleer of de fiets is uitgerust met een terugtraprem om te leren stoppen. Een fiets met kettingkast voorkomt vuile vlekken op de kleding door kettingsmeer en dat voeten tussen de ronddraaiende ketting kunnen geraken.

Bij de allerkleinste fietsenmaten worden de zijwielen standaard bijgeleverd. Bevestig deze zijdelings zodat de kinderen overeind blijven en zich kunnen focussen om kracht te zetten op hun pedalen.

Wanneer uw kind geruime tijd geoefend heeft en u ondervindt dat het de basistechnieken van het fietsen(trapkracht, sturen en remmen) onder de knie heeft is de tijd gekomen om de zijwaartse steunwielen te verwijderen. Als tussenstap zou u een borstelsteel achteraan het rekje kunnen bevestigen om ondersteuning te geven.

Na veelvuldig oefenen met de bijhorende valpartijen en geschaafde knieën is uw kind klaar om te starten aan zijn of haar zelfstandige fietscarrière.

Hoe kan je als ouder je kinde helpen om te leren fietsen.